Hoe lopen en wandelen

de mentale veerkracht versterken

 

Zoals tegenwoordig elke topsporter een mental coach heeft, is zowat iedereen gebaat bij een mental boost om de ratrace van elke dag te trotseren. Vergt die ratrace niet bijna atletische prestaties van ieder van ons?

Stel je voor dat die welkome mentale boost geboden zou kunnen worden in de vorm van één enkel pilletje? Een pilletje dat tegelijk je humeur opkrikt, angstige en neerslachtige gevoelens verdrijft, je concentratie en geheugen boost, je stressbestendiger maakt en je doet slapen als een roos? Te mooi om waar te zijn? Toch niet! Deze remedie bestaat in de vorm van regelmatige beweging! Tijdens loopjes en wandelingen gaat immers ook het hoofd mee op pad en dat ondergaat evenzeer een workout!

In deze presentatie worden de mentale effecten van regelmatige beweging toegelicht en gestaafd met wetenschappelijk onderzoek. Onderzoek laat er immers geen twijfel over bestaan: lopen en wandelen versterken onze mentale veerkracht! Dit wordt op overtuigende wijze uit de doeken gedaan waarbij telkens de brug gelegd wordt tussen onderzoek en praktijk. Bovendien is het geheel meer is dan de som van de delen: het principe van de positieve spiraal maakt duidelijk hoe deze voordelen elkaar onderling versterken. Eens op de roetsbaan van de positieve spiraal, gaat het bijna vanzelf…

 

 

psycholopen mentale veerkracht mentaal welzijn

Een gezonde levensstijl,

hoe houd je dat vol?

 

Zelden werden we op zo grote schaal geconfronteerd met de kostbaarheid van onze gezondheid als tijdens de covid-pandemie. Ze drukt ons met de neus op de feiten: neem je gezondheid niet voor lief, maar draag er zorg voor! Meer dan ooit komt bijgevolg het belang van een gezonde leefstijl onder de aandacht. En eigenlijk weten we allemaal wat we zoúden moeten doen op dit vlak: voldoende bewegen, gezond eten, niet beknibbelen op onze slaap, stress niet chronisch laten worden, … Geef toe, de basisregels kennen we vrij goed en zijn eigenlijk niet zo moeilijk. Ze toepassen echter, is een ander paar mouwen. Het is niet omdat je weet wat je zou moeten doen, dat je het ook effectief doet, laat staan dat je het volhoudt. Was het maar zo eenvoudig…

Je levensstijl verbeteren veronderstelt een gedragsverandering. Als gedragstherapeut fileert Kirsten in deze presentatie het “levensstijlgedrag”. Voor een duurzame gedragstransformatie, neemt zij drie componenten onder de loep: context, motivatie en competentie. Zij pleit voor een “gezondheidsvriendelijke” omgeving en helpt daarnaast ieder op weg in zijn persoonlijke denkoefening: ‘wat motiveert mij persoonlijk en hoe zorg ik ervoor dat ík het kan?’. Zo leiden willen en kunnen ook effectief tot (blijvend) doen.   

 

 

 

psycholopen gezonde levensstijl motivatie