Kirsten Plessers

Kirsten Plessers in het kort

  • Geboren in 1977
  • Master in de Klinische Psychologie (KU Leuven, 2000)
  • Postgraduaat Gedragstherapie (KU Leuven, 2003)
  • Werkzaam aan KU Leuven sinds 2003
  • Momenteel Domeinverantwoordelijke Gezondheidsbevordering Stuvo KU Leuven
  • Eigen praktijk sinds 2012
  • Auteur van "Psycholopen", vanuit een levenslange liefde voor lopen

Geboeid door de mens en zijn gezondheid in de brede zin van het woord, ervaarde Kirsten haar studiekeuze destijds als een dilemma. Koos ze voor het lichamelijke of psychische luik? Uiteindelijk werd het dat tweede met een Master in de klinische psychologie en een postgraduaat Gedragstherapie. Maar het feit dat ze hierin überhaupt voor een keuze gesteld werd, maakte de nauwe band en de synergie tussen lichaam en psyche alleen maar aantrekkelijker. Het heeft haar steeds gefascineerd hoe lichaam en geest elkaar zo subtiel en haarfijn weten te beïnvloeden, hoe het ene zowel spreekbuis als hefboom tot verandering kan zijn voor het andere. Dit neemt niet weg dat ze zich beroepshalve vooral verdiepte in de wereld van de psyche. De psy-roots wortelden zich stevig via haar werk als psycholoog in verschillende settings waaronder het studentengezondheidscentrum van de KU Leuven en een eigen praktijk in psychotherapie.

Kirsten Plessers

In de schaduw hiervan, bleef echter een constante, bijna onopgemerkt maar standvastig, aanwezig: haar loopjes. Letterlijk en figuurlijk liep Kirsten tussen de workshop- en therapiesessies door, wat haar de broodnodige zuurstof gaf als therapeut. Maar stapje per stapje bracht Kirsten die beweging ook in de sessies binnen en verweef ze beweging in haar therapeutische interventies. En zo kwam terug naar boven, wat nooit helemaal was weg geweest: de onuitwisbare link tussen psyche en lichaam. 

Ervan overtuigd dat lichaamsbeweging ook de geest in beweging zet, verdiepte ze zich in de mentale voordelen van bewegen. Dit mondde uit in haar boek ‘Psycholopen, wat lopen en wandelen kunnen doen voor je mentale veerkracht en hoe ze helemaal ook jouw ding kunnen worden’.

Inmiddels werkt Kirsten naast haar praktijk beleidsmatig rond gezondheidsbevordering aan de KU  Leuven